Jujutsu

Gyakutedo Logo SidebarHet jujutsu (of ‘jiu-jitsu’) zoals dat in Nederland veelvuldig in sportscholen wordt onderwezen, zul je in Japan vergeefs zoeken. Daar is jujutsu een vrij zeldzame, klassieke gevechtskunst, die elke samurai in vroeger tijden beheerste om een gevecht ook met blote handen te kunnen overleven. Koryu jujutsu richt zich vooral op het manipuleren van lichaamsdelen die ook bij een geharnaste tegenstander bereikbaar bleven, zoals de schouder-, elleboog-, pols- en vingergewrichten. De betekenis van jujutsu is ‘zachte’ of ‘meegaande’ techniek.

In de dojo van Yushinkan wordt elke vrijdagavond Gyakute-do jujutsu getraind. De basis van het huidige Gyakute-do jujutsu is ontstaan in de Meij periode (1868-1912), toen de Japanse samenleving zich ontdeed van het feodalisme en verschoof richting het huidige moderne stelsel.

Gebaseerd op oude jujutsu stijlen heeft grootmeester Tanaka Chushudo (✝ 1993) een nieuwe jujutsu stijl ontwikkeld die zich voornamelijk richtte op polsklemtechnieken. Hij noemde deze ‘Gyakute-do jujutsu’. De training in Utrecht wordt gegeven door Shihan Theo Philips geassisteerd door Jarek Paradowski en staat onder toezicht van Soushi Makoto Kurabe , die de technieken van Gyakute-do jujutsu overgedragen heeft gekregen van Tanaka Chushudo sensei.

Meer informatie is te vinden op de website van de huidige grootmeester Shihan Makoto Kurabe www.gyakutedo.com.

Lessen in Utrecht worden gegeven in de een prive dojo op vrijdagavond van 20:00 – 21:30.

Copyright © 2013 Kempo Bushido.